Home > News & Agenda > Recent news > Supercomputer van de VU aan internationale top
News archive
11/25/2011

Supercomputer van de VU aan internationale top

Op de jaarlijkse Supercomputing conferentie in Seattle is het DAS-4 cluster van de VU als 16e geëindigd in de GRAPH500, een gezaghebbende test die de capaciteit meet om ‘slim’ te zoeken naar gegevens.

Met de hoge score onderscheid de VU zich in het steeds belangrijker wordende grafenonderzoek. Dit onderzoeksgebied bestudeert de mogelijkheden om in grote hoeveelheden data op een slimme manier te zoeken naar gegevens, door niet alleen naar de data zelf te kijken, maar ook naar de relatie tussen de gegevens. De complexe algoritmen die hiervoor nodig zijn dienen vaak aangepast te worden voor het specifieke type Supercomputer.

In tegenstelling tot traditionele Supercomputers zoals de Huygens Supercomputer, die onlangs nog het nieuws haalde vanwege een geplande upgrade (zie artikel), is het DAS-4 cluster een echte onderzoeksmachine, bedoeld voor gebruik door researchers, PhD- en Masterstudenten in de Informatica. In de cluster wordt geëxperimenteerd met nieuwe hard- en software om ‘cloud computing’ naar een hoger plan te tillen.

Volledig Artikel (Engels)

© Copyright VU University Amsterdam
VUScience Frank van Harmelen on Dutch TV

spamfuik@vu.nl