Het IT-gecertificeerde kerstmaal


De kerstdagen komen er weer aan.  We gaan veelal
lekker eten en dat moet allemaal gekocht worden.
Velen eten dingen die ze normaal niet eten, en de
supermarkten spelen er handig op in met apart
klinkende producten.  En het mag ook ietsje meer
kosten.

Als je bijvoorbeeld schaaldieren koopt dan is
het maar helemaal de vraag waar het allemaal
vandaan komt en wat het eigenlijk is.  De
keuringsdienst van waarde heeft zijn handen vol
aan het ontrafelen van netwerken van
tussenleveranciers, chemische bewerkingen en
fopverhalen.  En wij maar denken dat we voor een
koopje aan de Coquilles Saint Jacques zitten
terwijl het de voor niemand bekende Zygochlamys
patagonica betreft in plaats van de gesuggereerde
Pecten Jacobaeus.

De vis wordt duur betaald, dus als je een coquille
kunt verkopen terwijl het iets totaal anders is,
dan loop je binnen.  Maar met een beetje
warenkennis kun je het verschil wel zien tussen
een echte sintjacobsschelp die handgedoken is in
Noorwegen en een product uit de supermarkt ``a
fac,on de coquille''.  Alleen de prijs al zou een
signaal moeten geven.  Een enkele handgevangen
jacobssschelp is zo 4-6 Euro, een hele doos 
suggestie kost veel minder.

Maar wat nu als je een product koopt dat er 100%
uitziet als een Gillardeau oester, dat in een doos
zit waarop staat dat er een dozijn Gillardeau
oesters in zit, maar wat namaak met een slechte
nasmaak is?  Dan heet het oplichting.

Gillardeau wordt door velen gezien als de Rolls
Royce onder de oesters.  Voor de kenners onder
ons: zij hebben geen Label Rouge van de Franse
overheid gekregen omdat ze hun productieproces
geheim houden, maar anders waren ze zeker bekroond
met dit etiket dat het mooiste van Frankrijk
garandeert.

Vanwege de roem van de Gillardeau oester is dit
een gewild product om valselijk onder deze naam te
verkopen.  Je moet echt verstand van de smaak van
oesters hebben om een Gillardeau feilloos te
kunnen herkennen.  De gemiddelde kerstinkoper zal
het in ieder geval aan de doos niet kunnen zien.
Dat is ook het hele idee van oplichten!

Dat zakken vullen met fake producten lukt
overigens veel te goed: het kostte familiebedrijf
Gillardeau zoveel omzet dat ze vorig jaar voor 4 a
5 miljoen euro hebben geinvesteerd om iedere
oester die hun pand verlaat te voorzien van een
echtheidskenmerk.  Een afgeschoten plan was om ze
te voorzien van een microchip, een soort IoT voor
etenswaren.  Nu wordt op de onderkant van elke
oester met een laser het Gillardeau bedrijfslogo
ingegraveerd.  Daarvoor is een hele productiehal
neergezet inclusief laserapparatuur.  Op youtube
is te zien hoe elke oester met de hand
gepositioneerd wordt op een lopende band en de
schelp vervolgens gelaserd wordt.

Dit heeft Gillardeau gedaan samen met een
IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in merk-
product- en klantbescherming van parfum tot
medicijnen, van mooie wijn tot de beste oesters.
IT-intensieve identificatie, authenticatie,
traceerbaarheid en verzegeling van producten zal
meer en meer van belang worden.  Niet alleen 
vanwege oplichting, maar ook als het gaat om
im- en export.  Zo reist een minicelletje mee met
medicijnen die koel moeten blijven.  Het celletje
kan op de plaats van bestemming worden uitgelezen
en geeft de temperatuurkarakteristiek over de tijd
weer zodat precies vastgesteld kan worden of de
insuline volgens de voorschriften is vervoerd.  En
met een gedegen analyse van de software in dat
celletje kun je weer vaststellen dat er niet met
het celletje gesjoemeld kan worden.  

Op naar een kerstmaal met op het menu the Internet
of Edible Things.

X

Meer weten over de wondere wereld van ICT
in Jip en Janneke taal? Ga dan naar de
knipselkrant van Chris Verhoef

Prof. dr Chris Verhoef is hoogleraar informatica
aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en
wetenschappelijk adviseur voor overheid en
bedrijfsleven.  Hij schrijft regelmatig een
column in de AG.  Hij is te bereiken via email:
x@cs.vu.nl.  Deze tekst is copyright SDU.  Niets
van deze uitgave mag zonder schriftelijke
toestemming van de uitgever worden overgenomen of
worden gepubliceerd.